Revista L'IO

Lectures de l'Institut Obrer

L’IO. “Lectures de l’Institut Obrer. Revista de pensament i acció social”, és una publicació de periodicitat semestral, en paper i en digital, editada per l’Associació Cultural Institut Obrer (ACIO), entitat memorialista fundada en 1986 a València. L’IO està dirigida a especialistes, investigadors i professionals dels camps de les ciències humanes i socials, així com al públic en general. Es publiquen articles amb rigor metodològic i originals que contribuïsquen a la recerca dels camps multidisciplinaris d’aquest àmbit de coneixement.

Amb la posada en marxa de Lectures de l'Institut Obrer perseguim contribuir a la divulgació del coneixement de la nostra realitat social, cultural i històrica posant a la disposició de la societat una publicació que reculla el treball de recerca del nostre entorn de la mà de persones expertes en diferents matèries.

Comptem amb un ampli ventall de continguts, on podreu trobar assajos, estudis i articles científics i d’actualitat, crítiques a publicacions, entrevistes i homenatges. El mateix podem dir de les temàtiques, oferint continguts sobre memòria històrica, història immediata, drets humans, identitat, diversitat i gènere, poesia, art, didàctica o intervenció social, sense deixar de costat la reflexió sobre l'actualitat sociopolítica i cultural.

Com el nostre propi nom indica, no som una mera publicació divulgativa de continguts, sinó que ens definim com a revista de pensament i acció social. Conscients del compromís amb la nostra realitat i amb l'objectiu d'arribar a tots i totes, Lectures de l'Institut Obrer (L´IO) pretén convertir-se en una eina útil per a la societat on el públic puga trobar un contingut crític, amb rigor científic però que no perda en la seua forma l'esperit divulgatiu que sempre ens ha caracteritzat.

Començant amb el consell científic de la revista, i comptant amb la col·laboració del consell assessor, des de L´IO desitgem poder oferir un treball que contribuïsca eficaçment a la reflexió, el debat i el millor coneixement de la nostra realitat.

El primer número es va publicar a la tardor de 2018. Més informació a través del correu electrònic: info@institutobrero.com

Oferim el document "Normes de presentació d'originals per a l'edició de la revista L'IO", com a orientació formal per a la publicació d'articles en L'IO. Lectures de l'Institut Obrer. Revista de pensament i acció social", que s'edita en valencià.

Breus currículums de l’equip directiu de la revista


Víctor Benavides Escrivà: director (des de 2020)

València, 1994. Doctorant en la Universitat de València, Documentalista de la Fundació Salvador Seguí, i membre del Grup d’Investigació de la Associació Cultural Institut Obrer. Graduat en Història i Màster Interuniversitari en Història Contemporània per la Universitat de València, i Màster d’Educació Secundària per la International University of Valencia. Ha elaborat diverses publicacions d’Història, Educació i Literatura, i ha participat en congressos nacionals i internacionals. Format també en Gestió Cultural i en Escriptura Creativa, és tutor de pràctiques externes del Grau en Història i del Grau en Pedagogia de la Universitat de València. 


Cristina Escrivà Moscardó: coordinadora de la revista

Escriptora, investigadora independent i documentalista, especialitzada en la recuperació del llegat cultural i històric de les dones. De formació multidisciplinària, treballa en l’àmbit de la Gestió Cultural. Ha publicat més de noranta treballs i articles en editorials nacionals i internacionals. En l’actualitat, és presidenta de l’Associació Cultural Institut Obrer, degana en la recuperació de la memòria històrica al País Valencià, on dirigeix un grup de recerca, GIACIO. És tutora de Pràctiques externes del Grau d’Història de la Universitat de València, i vocal de l’Associació Valenciana per a la Investigació amb Fonts Orals de la Universitat d’Alacant (AVIFOR).


Carmen Zorita Díaz: secretaria de la revista

Professora d’Ensenyament Primari. Especialista en Pedagogia Terapèutica des de l’any 1977. Actualment jubilada, és membre del Grup d’Investigació de l’Associació Cultural Institut Obrer, on col·labora en les Pràctiques externes d’alumnes d’Història de la Universitat de València. També ajuda com orientadora en l’ONG “El Teléfono de la Esperanza” i amb l’Associació sense ànim de lucre “Amigos de Caterina”, per a recolzar les activitats d’inclusió a través de la dansa.


Breus currículums del Consell Científic


Juan Carlos Colomer Rubio

Doctor en Història, Màster Interuniversitari en Història Contemporània i Màster en Investigació en Didàctiques Especifiques per la Universitat de València, on exerceix actualment de professor del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials en la Facultat de Magisteri de la UV. Especialitzat en història recent, institucions polítiques i canvi, les seues publicacions s'han ocupat també sobre l'anàlisi de l'ensenyament de la història, els seus llibres de text o el disseny d'activitats educatives en nous suports digitals (TIC). A més, ha participat en diversos congressos i seminaris relatius a la seua especialitat, amb la col·laboració en nombroses tasques de gestió i difusió. 


Lourdes Cortés Torregrosa

Professora Titular d'Escola Universitària de la Universitat de València, en el Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Facultat de Ciències Socials. Imparteix docència de grau en Treball Social i Sociologia i Ciència Política, així com de professora de Pràctiques externes.


Vicent Gabarda Cebellán

Doctor en Geografia i Història per la Universitat de València, on exerceix actualment de professor. Ha centrat el seu esforç investigador en la repressió franquista al País Valencià. Investigador amb fonts arxivístiques, ha participat en tallers, congressos i seminaris relacionats amb la Memòria Històrica. Ha participat en diversos documentals i té diverses publicacions científiques, l’última publicada és “El cost humà de la repressió al País Valencià (1936-1956)”, editat per la Universitat de València, l’any 2020.


Miquel Gómez Sahuquillo

Llicenciat en Història per la Universitat de València. Doctorat en Geografia, Història i Història de l'Art per la Universitat Nacional d'Educació a Distància. DEA en Arqueologia per la Universitat de València. Tècnic especialista en imatge i so. Director d'excavacions arqueològiques. Té diverses publicacions en revistes especialitzades.


Francesc Joan López Sánchez

Llicenciat en Filologia per la Universitat de València, ha treballat de professor de valencià en diversos IES. Va participar en l'elaboració de materials didàctics per al desenvolupament de la REM i ha publicat i/o coordinat llibres de text en diverses editorials. Així mateix, ha assessorat algunes col·leccions de llibres de lectura per a diverses editorials i realitzat introduccions i propostes didàctiques en algunes col·leccions teatrals.


Rafael Maestre Marín

Documentalista i investigador. Membre fundador, en 1996, del Seminari de Fonts Orals del Departament d'Història Contemporània de la Universitat de València. Membre fundador, en 1997, de l'Associació Valenciana per a la Investigació amb Fonts Orals de la Universitat d'Alacant (AVIFOR), de la qual és vicepresident. També va ser, de l'any 1998 al 2000, secretari del Seminari de Fonts Orals de la Universitat Complutense, de Madrid. Actualment és Director de l'Arxiu de la Fundació Salvador Seguí de València. Les seues línies d'investigació són les fonts orals, el Moviment Llibertari Espanyol i l'exili llibertari a França, que ha publicat en diverses monografies i revistes.


José Vicente Martí Boscà

Llicenciat (1977) i doctor (1996) en Medicina (Història de la Ciència); Màster en Salut Comunitària i especialista en Higiene Industrial. Actualment és doctorant en Història Contemporània. Va treballar en medicina general (1978-1985), després en Salut Pública, jubilant-se com a coordinador de Sanitat Ambiental l’any 2019. Ha sigut president de la Societat Espanyola de Sanitat Ambiental (SESA), des de l’any 2001 al 2010. Fundador i primer director de la Revista de Salud Ambiental (2000-2012). Des de 2006 és professor associat de Salut Pública en la Facultat de Farmàcia, de la Universitat de València.

 

Francesc Piera Francés

Llicenciat en Belles Arts. Artista plàstic i gravador. Especialista en l’obra del caricaturista d’Alzira Ernest Guasp. Comissari d’exposicions, és membre de l’Associació Gaspar Dies per a la Defensa del Patrimoni Històric–Artístic de la Ribera. És coordinador de la Sala d’Exposicions de la Societat Coral El Micalet.


Vicent Sampedro Ramo

Llicenciat en Història Contemporània per la Universitat de València i Doctor en Història Contemporània per la Universitat Jaume I de Castelló. Especialista en la historia de la maçoneria valenciana, es membre del Centre d'Estudis Històrics de la Maçoneria Espanyola i investigador de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la C.V. És autor de diversos llibres, l’últim publicat l’any 2000 és “Inhabilitación absoluta y perpetua. La represión franquista contra los masones de Castelló”, per la  UJI de Castelló.


Ricard Camil Torres Fabra

Doctor en Geografia i Història per la Universitat de València on exerceix actualment de professor. Ha centrat el seu esforç investigador en el món rural valencià del segle XX, la guerra civil i el franquisme. Investigador amb fonts orals, ha coordinat i dirigit tallers, congressos i seminaris, relacionats amb la docència i la Memòria Històrica. Comissari d’exposicions, ha participat en diversos documentals i té moltes publicacions científiques. Col·labora amb el Grup d’Investigació de l’Associació Cultural Institut Obrer (GIACIO).


Números Complets

Adquirir en format paper

Format digital

Revista L'IO n_1 2018.pdf

L'IO Número 1

L'IO#2_baixa Ok.pdf

L'IO Número 2

L'IO#3.pdf

L'IO Número 3

L'IO#4_web.pdf

L'IO Número 4

L'IO#5_web.pdf

L'IO Número 5