Arxiu

ARXIU

L'Arxiu inaugurat l'any 2010 es troba en la calle Cardenal Benlloch, 3b, de Paterna. És un Centre privat que disposa de biblioteca especialitzada i un fons de fonts orals i documentals: premsa, revistes i fotografies.


L'Arxiu es va iniciar amb la documentació aportada per varis dels ex-alumnes i associats i s'ha anat enriquit amb l'adquisició de llibres i documents referents a la Segona República. Entre els seus donants es troben: Carmen Bernial, Ramón Onsurbe, Víctor Abis, Ricardo García, Ángel Pou, Francisco Ramírez, María Luisa Pérez, José Soriano, Ángeles Espí, Emilio Monzó, Juana Ramos, Agustí Quiles, Ismael Latorre, José Escrivà, Juan Gil, Ramón Onsurbe, Manuel Zamorano, Irene Ruiz i Arturo Sánchez, entre altres ex-alumnes. Destaca la bandera de la República encarregada per Vicente Gil en 1987, entre altres interessants documents. També es custodia un epistolari entre el professor José Beltrán Llavador i els ex-alumnes, María Luisa Pérez, Agustín Quiles i Emilio Monzó: “Dialogue de diàlegs”, manuscrit, realitzat durant l'any 2012. També custòdia diferents objectes i plaques commemoratives i, entre altres materials, enregistraments de música que, dins del projecte de recuperació de la memòria del IO, s'ha realitzat a càrrec de Gabriel Benavides, així com una còpia de la pel·lícula documental de 1937 del IO de València.

Des de la seua existència l'Arxiu ha tingut visites de persones interessades per la Memòria Històrica, sent ateses les consultes d'investigadors els dijous de 10 a 14 hores. En la seu de l'Arxiu es realitzen les reunions de la Junta de Govern i les Assemblees generals. És de destacar que l'Associació comparteix altruistamente part del seu espai amb el col·lectiu Palmeta i amb la Fundació Salvador Seguí que inclou la Biblioteca Sara Berenguer.


FONTS ORALS

L'any 2002 la ACIO va presentar en el Departament d'Història Contemporània de la UV el seu projecte de Fonts orals, que comptava amb la col·laboració de la FEIS de Comissions Obreres del País Valencià. Es tractava d'un projecte de recuperació de la memòria, a través de la realització d'entrevistes tipus histories de vida als ex-alumnes del IO, consistent a produir un fons d'entrevistes gravades, per a obtenir i preservar testimoniatges, contribuint a les activitats promogudes per ells i que servira en un futur als investigadors per a conèixer la història del col·lectiu IO.

Aquest projecte tenia l'assessorament de: Cristina Escrivá, per la ACIO; José Beltrán, del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV i Xosé Souto de la Associació Democràcia i Educació. L'elaboració del qüestionari, el treball de camp i la realització de les entrevistes va ser dels investigadors Cristina Escrivá de la ACIO, José Durbán Aparisi i Alberto Sánchez Roda de la FEIS.

Durant els anys 2002 i 2005 es van realitzar 27 entrevistes als ex-alumnes que afortunadament tenien bona memòria i ganes de col·laborar. Els testimoniatges es van gravar en magnetofón analògic i es va procedir al seu tractament arxivístic: registre, catalogació, conservació, transcripció i digitalització. Per a difondre i facilitar la seua consulta i ús el fons està dipositat en l'Arxiu José Luis Borbolla de FEIS.

A partir de l'any 2005, la Institució va continuar realitzat entrevistes -60-, incrementant el Fondo del IO. Aquest Arxiu custodia a més registres orals de membres de la VA ANAR, del PSOE, del Moviment Llibertari, Partit Comunista, Esquerra Republicana, Xiquets de la Guerra, Sindicalistes, etc.

També es troben els textos de les comunicacions de diversos Congressos internacionals d'Història Oral on el GIACIO ha participat, l'últim en 11th European Social Science History Conference (ESSHC), 2016.


FONS FOTOGRÀFIC

El fons es constitueix primordialment de les imatges preses a ex-alumnes del IO des de l'any 2000 al 2015. A més de les aportades pel col·lectiu des dels seus inicis, vam ressaltar les fotografies grandària carnet de l'alumnat de 1938. La recerca gràfica realitzada en diverses fases, tant en la Biblioteca Nacional com en l'Arxiu General de l'Administració, Centre Documental de Memòria Històrica i altres Arxius nacionals i internacionals ha enriquit el fons per a consulta dels investigadors.


BIBLIOTECA

Gràcies a la labor desenvolupada al llarg d'aquests últims anys es disposa d'una Biblioteca d'aproximadament 600 volums, que dia a dia es va ampliant amb adquisició d'exemplars de temàtica republicana. Dins d'aquesta secció hi ha un important llegat d'hemeroteca dels anys 1930. També reuneix totes les publicacions produïdes per l'Associació.