Memòria d'Activitats 2018

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2018

Durant l'any 2018 l'Associació Cultural Institut Obrer ha continuat amb les diferents actuacions generades des de l'Associació, com per exemple realitzar préstecs de documentació per a exposicions, continguts per a la nostra web, així com assessorament a través de peticions que ens han arribat per correu electrònic. També hem sol·licitat diferents subvencions a la Generalitat Valenciana per a dur a terme projectes de recuperació de la memòria històrica valenciana, en la data actual totes elles estan concloses i justificades. A més, tots els dijous s'ha reunit el comité de redacció de la revista L’IO. Lectures de l’Institut Obrer per a l'elaboració d'aquesta. Com a activitat extraordinària hem col·laborat en la realització de les Jornades de la Defensa de València, 80 anys després.

GENER

7 de gener, participació en la Cavalcada dels Tres Magues de Gener en l'organització i gestió de la mateixa i mitjançant l'ajuda del col·lectiu Dones de Frontera (ACIO) a l'organització de la comparsa de les sufragistes.

8 de gener, entrevistes de fonts orals a Paiporta i trobada amb Isabel García responsable de l'Àrea de Joventut, Esports i Igualtat, per a la realització d'un llibre sobre la Residència de senyoretes a València durant els anys 1936-1939.

15 de gener, entrevista en l’ONGD Atelier, amb la qual es va signar un conveni de col·laboració. També vam atendre la professora Estefanía Molina Bayón que ens va visitar des de Sevilla.

17 de gener, reunió de Dones de Frontera, per a la proposta d'activitats feministes.

18 de gener, intervenció en la tertúlia Paraula viva de la S.C. el Micalet.

23 de gener, ens fan una entrevista per a una productora de televisió à Punt, sobre memòria històrica.

29 de gener, assistència a un acte-homenatge en record de les víctimes valencianes de l’Holocaust en la sala Ausiàs March de la Fundació Bancaixa, estant Carlos Hernández de Miguel i Carles Xavier Senso com ponents.

FEBRER

8 de febrer, organització d'una conferència sobre fonts orals i història oral en el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València. A més, Cristina Escrivà Moscardó (directora del GIACIO) va impartir part de la conferència al costat de Ricard Camil (professor en la UV).

11 de febrer, participació i intervenció de l'associació i la seua directora, Cristina Escrivà, en l'IX Simposi de l'editorial Ulleye en relació amb la població de Xàtiva i la infància durant la guerra. També, assistència a un memorial en honor a les víctimes del bombardeig de Xàtiva el dia 12 de febrer de 1939.

15 de febrer, trobada dels estudiants del grup de pràctiques del GIACIO amb Juana Alberich i Amparo Albuixec, militants històriques de la FUE.

16 de febrer, assistim a un acte a l'Ajuntament de València sobre la publicació de tres volums en commemoració de la Segona República, amb la contribució d'una comunicació de l'Associació sobre la infància evacuada.

28 de febrer, inauguració de l'exposició 40 Dones protagonistes de la València republicana, organitzada per l’ACIO en el Museu de la Rajoleria de Paiporta.

MARÇ

1 de març, assistim a l'homenatge de la FUE en el primer aniversari de la mort d'Alejandra Soler. Col·locació d'un ram de flors en la placa que retola el carrer on va viure.

3 de març, recollida del catàleg sobre les “Balconades” del festival d’Art al Carrer de Russafa, on s'inclou la creació de Víctor Benavides i Arancha Melero amb el tema La Escuela de ayer.

5 de març, en l'àmbit de la celebració del dia Internacional de la dona, es va presentar el llibre editat per l'Ajuntament de Paiporta, Dones plenes de somnis. El Grup femení de la Residència d’estudiants a Paiporta (1936-1939), escrit per Cristina Escrivà, presidenta de l’ACIO.

6 de març, recital de poesia Les nostres poetes a la Societat Coral el Micalet en homenatge a Alejandra Soler.

7 de març, en relació amb el dia internacional de la dona, Cristina Escrivà va impartir una conferència a la Casa de la Cultura de Vilamarxant sobre dones pioneres que d'una forma o una altra van contribuir a la igualtat de gènere.

10 de març, participació de Cristina Escrivà en les I Jornades de Memòria Històrica Democràtica per a parlar de l'educació en la Segona República. També es va inaugurar a la Casa de la Cultura de Cocentaina La Escuela Iluminada, una exposició produida per l’ACIO.

12 de març, reunió sobre la col·laboració de l’Institut Obrer en el projecte Balconades de Russafa.

16 de març, recorregut per les Falles alternatives, subvencionat per l'Ajuntament de València.

28 de març, dia del Record i homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura, assistència i participació a l'homenatge en honor a Juan Vicente Mas Quiles, a l’Ajuntament de Llíria, corrent la conferència a càrrec de la presidenta de l’ACIO, Cristina Escrivà. A més, inauguració de l'exposició Los Institutos para Obreros.

ABRIL

10 d’abril, en la Casa de la Cultura de Vinaròs La Escuela Iluminada, una exposició produïda per l’ACIO.

11 d’abril, visualització de l’audiovisual Llíria, la solidaritat d‘un poble, presentat per la seu guionista Cristina Escrivà, en la S. C. el Micalet.

12 d'abril, presentació en el Micalet del llibre Dones plenes de somnis, escrit per Cristina Escrivà i promogut per la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Paiporta.

13 d’abril, presentació del documental Pepe Carrizo, 80 años no es nada a càrrec de Víctor Benavides, membre de l’ACIO. Aquest mateix dia es va assistir a l'obertura del refugi al carrer Serrans, rehabilitat per l'Ajuntament de València.

14 d'abril, es va realitzar una ruta gratuita nomenada Passejant al costat de la lexicògrafa Maria Moliner Ruiz, guiada per Cristina Escrivà i promoguda per l’Ajuntament de València.

15 d'abril, dins de la l’ACIO el grup de Cambra Marxant va participar en l'homenatge als afusellats pel franquisme en el Cementeri de Paterna. A la vesprada tertúlia en el Centre Cultural El Moli de Benetússer, sobre les Colònies escolars.

18 d'abril, participació de l'Associació en les tertúlies del Voluntariat pel valencià, sobre els Instituts Obrers, dins de l'espai de la Societat Coral el Micalet.

19 d'abril, presentació en l'espai de la Biblioteca de la Dona de la Generalitat Valenciana, del llibre 40 Dones protagonistes de la València republicana, escrit per Cristina Escrivà i prologat per Amalia Alba Tarazona, qui a més va presentar l'acte. Aquest llibre és el resultat d'un projecte recolzat per la Generalitat Valenciana, incloent a més una exposició i un muntatge audiovisual.

20 d’abril, el Grup Cambra Marxant torna a actuar en homenatge a les víctimes del franquisme, aquesta vegada en Manises.

23 d’abril, col·laboració de l’Associació amb Atelier.

24 d’abril, col·laboració en l’acte poètic A la lengua de València, en la S. C. el Micalet.

26 d’abril, entrevista amb Ana Mansergas en la Cadena SER i presentació del llibre 40 dones protagonistes de la València republicana, en la S. C. el Micalet.

27 d’abril, assistència a l’homenatge a Marcial Tarín de la Plataforma por la Tercera República.

28 d'abril, organització en el Teatre el Micalet de València d'un acte en agraïment a totes les persones que van fer possible la Cavalcada de les Magues en el passat mes de gener. Aqueix mateix dia es va fer un recorregut urbà amb Fil per Randa.

30 d’abril, visita el nostre Arxiu en Paterna, l’ONGD Atelier

MAIG

3 de maig, recorregut urbà per la València republicana amb Fil per Randa, per l’alumnat de Baxillerat.

9 de maig, assistència a l'Institut Pare Arques de Cocentaina per part de Cristina Escrivà, qui a més va impartir una conferència en relació amb la política del ministeri d'Instrucció Pública des de 1931 fins a 1939.

11 de maig, reunió amb el Col·lectiu 40 anys del Moviment Feminista al PV.

24 de maig, presentació del llibre 40 Dones protagonistes de la València Republicana en el Consell Valencià de Cultura, amb la presència d'Ana Noguera, Ofelia Vila, Amalia Alba i Cristina Escrivà. Anteriorment, aqueix dia, Cristina Escrivà va entrevistar a José Muñoz sobre el seu avi Josep Castanyer en relació a la publicació de la biografia d'aquest.

26 de maig, ruta republicana La memoria colectiva de la ciudad de València.

27, 28 i 29 de maig, ens van visitar les bilbaïnes Carmen Zarate i Maite Álvarez, familiars de Victoria Zarate Zurita, qui va ser la directora administrativa de l'Institut Obrer de València entre 1936 i 1939. Durant aquestes jornades es va visitar l'antiga seu de l'Institut Obrer i se li va entregar el premi “Victoria Zarate Zurita” a l'alumna en pràctiques del grau d'Història Silvia Musoles Ros.

30 de maig entrevista en la ràdio à Punt, sobre el llibre 40 dones protagonistas de la València republicana.

JUNY

1 i 2 de juny, assistència a les Jornades Feminario de la Diputació de València.

6 de juny, reunió amb l'Associació Atelier en el Centre de Cultura Contemporània Octubre.

7 de juny, entrevista amb la hispanista nord-americana Martha Heard.

8 de juny, entrevista amb la direcció del Museu Municipal d’Alzira.

14 de juny, a la Biblioteca Pública de València. Presentació de l'obra 40 dones protagonistes de la València republicana, escrita per Cristina Escrivà Moscardó, editada per l'Associació Cultural Institut Obrer. La presentació va ser a càrrec d'Amalia Alba i d’Annik Valldecabres.

21 i 22 de juny, visita al Pavelló de la República de Barcelona on es va signar un conveni de col·laboració per a intercanvis de duplicats de llibres de la Biblioteca. També es va visitar la Biblioteca Arús.

23 de juny visita a la hispanista nord-americana Martha Heard, en Càlig.

JULIOL

4 de juliol, participem en el concert Corazonadas a favor de les refugiades, en Viveros.

6 de juliol, acudim a Benicàssim per a la inauguració de l'exposició Les brigades Internacionals a Benicàssim, on s'ha col·laborat documentant fotografies.

Del 23 al 27 de juliol, a la Universitat d'Alacant. Dins de la 2a edició del Curs “Eines i recursos per a investigar la memòria democràtica valenciana”, en la sessió dedicada a l'escola i les capacitats humanes per a la memòria democràtica, va participar l’l’ACIO de la mà de la ponència de Cristina Escrivà Moscardó. El mateix dia, Víctor Benavides participava en València en un acte en honor a Antonio Machado, on a més d'exposar la seua biografia va recitar alguns dels seus poemes.

AGOST

30 d'agost, participació de l’ACIO en un acte en homenatge a Miguel Hernández. La presentació va ser a càrrec de Cristina Escrivà i Vito Martínez, sent animada la lectura per la música del grup de Cambra Marxant.

SETEMBRE

10 de setembre, reunió del col·lectiu feminista de l’ACIO, Dones de Frontera.

12 de setembre, reunió amb els nous alumnes de pràctiques externes del grau d'Història.

15 de setembre, espectacle del Grup de Cambra Marxant, en el marc del festival de Cultura als Barris de l'Ajuntament de València, en Torrefiel.

16 de setembre, nova actuació del Grup de Cambra Marxant, en Sant Pau.

22 de setembre, acto del Grup de Cambra Marxant, en aquesta ocasió en Malilla, en col·laboració amb l'Ajuntament de València.

27 de setembre, revisió del treball de fi de màster de Víctor Benavides sobre la cultura en l'Institut Obrer de València en 1937.

OCTUBRE

6 d'octubre, finalitzant amb el festival de Cultura als Barris, última actuació del Grup de Cambra Marxant en La Raïosa.

11 d'octubre, visita per part dels alumnes de pràctiques externes a l'exposició Prietas las Filas, en el Centre Cultural la Beneficència de la Diputació de València.

16 d'octubre, a la Casa Alós d'Alzira. Inauguració de l'exposició La il•lusió pel saber, 1931-1939, comissariada per Cristina Escrivà i presentada per Diego Gómez, alcalde d'Alzira, i Isabel Aguilar, regidora de patrimoni cultural. També es va elaborar una guia didàctica de l'exposició.

17 d'octubre, reunió amb la professora de la Universitat Complutense, Mirta Núñez, assessora de la revista L’IO.

24 d'octubre, assistim a la presentació del projecte de la Diputació sobre història oral, en el MUVIM.

26, 27 i 30 d'octubre, en el Saló d'Actes del Museu de la Ciutat. Celebració de “La defensa de València, 80 anys després”, unes jornades d'estudi organitzades en col·laboració per l'Associació Cultural Institut Obrer i el Col•lectiu 80 Aniversari de la Defensa de València 1938-2018. A més de la secretaria tècnica, diferents membres de l'Associació participen com a moderadors o ponents.

27 d’octubre, acudim al programa Café con vistas, de Ràdio Klara, per a parlar de la revista L’IO. Lectures del Institut Obrer.

29 d’octubre, en la Nau. Presentació de la revista L’IO. Lectures de l’Institut Obrer, la revista produïda i escrita per l'Associació Cultural Institut Obrer, que a més va organitzar l’acte. Aquest fou presentat per Ricard Camil Torres i comptà amb les intervencions de Cristina Escrivà, Gonzalo Guillén i Marc Baldó.

31 d'octubre, en la seu compartida amb l'Associació Palmeta. Presentació del llibre editat per l'Associació Cultural Institut Obrer entorn de la figura d'Antonio Machado titulat Les petjades de Machado a València.

NOVEMBRE

1 de novembre, ruta per la València republicana, amb la participació de l'alumnat de pràctiques externes del grau d'Història, organitzada per l’ACIO.

2 de novembre, muntatge de l’exposició 40 Dones protagonistas de la València republicana en la Casa de la Cultura d’Almussafes.

5 de novembre, en la Casa de la Cultura d’Almussafes. Conferència sobre l’exposició 40 Dones protagonistes de la València republicana, i inauguració de la mateixa.

6 de novembre, entrevista a Benjamín Rodrigo Vidal, vell militant del POUM.

9 de novembre, en el Casino La Mutua de Chiva. Presentació de la nostra revista L’IO. Lectures de l’Institut Obrer, a càrrec de Gonzalo Guillen, Ricard Camil Torres, Alfred Boronat i Carmen Zorita.

14 de novembre, entrevista en el departament de Història de la Educació, de la Universitat de València UV, amb el professor Juan Manuel Fernández Soria.

15 de novembre, s'inicia l'organització de la Festa de la Infantesa, recuperació de la festivitat republicana de 1937, i de la pròxima cavalcada de les Magues de gener de l’any 2019. També es recull l'exposició La Escola Il·luminada de la Casa Alòs d’Alzira.

20 de novembre, primera reunió amb Alejandro Macharowski, doctorant de la UV.

DESEMBRE

1 de desembre, participem amb una ponència en la Jornada “Les dones doblement víctimes de la Guerra Civil i la repressió”, organitzada pel grup de Memòria Històrica de Compromís en el Museu de la Ciutat de València.

3 de desembre, a la Biblioteca de la Societat Coral el Micalet. Presentació del primer número de la revista L’IO. Lectures de l’Institut Obrer, a càrrec de Víctor Benavides, Josep Guía, Sara Moreno i Cristina Escrivà. Aquest mateix dia va haver-hi una reunió amb el doctorand Alejandro Macharowski, que investiga a l'artista Rafael Pérez Contell, professor de l'Institut Obrer de València.

7 de desembre, acudim a l'Institut Jordi de Sant Jordi a impartir una conferència als alumnes de Batxillerat sobre l'exili femení.

10 de desembre, a la Biblioteca de la Societat Coral Micalet. Presentació del calendari de 2019 Valencianes exiliades fa 80 anys, un projecte de l'Associació Cultural Institut Obrer il·lustrat per Román Sánchez. La presentació va estar a càrrec de Cristina Escrivà, autora del calendari, i de Néstor Beltrán. També ens reunim en la seu de FEIS per l'arxiu de fonts orals de l'Institut Obrer. A més, va haver-hi una altra reunió amb l'anteriorment esmentat Alejandro Macharowski.

13 de desembre, vam ser convidats per la Generalitat Valenciana a la commemoració del primer aniversari de la Llei de Memòria Democràtica.


Ximo Puig

President de la Generalitat

el convida a la

celebració del 1r Aniversari de la Llei de Memòria Democràtica Valenciana i

a l’Homenatge a les víctimes valencianes als camps de concentració nazis,

el 13 de desembre a les 18.30 h, al Palau de la Generalitat


14 de desembre, investigació en Madrid en la Filmoteca Española sobre el documental Los Hombres del Porvenir, on apareixen alumnes de l’Institut Obrer en 1937.

15 de desembre, la revista electrònica Drets, de la Generalitat Valenciana, aprova la publicació d'un article sobre “l'Internat-Escola Durruti, futur alumnat de l'Institut Obrer de València”.

19 de desembre, assistim a la clausura del curs sobre l'acreditació de Tutors de Pràctiques Externes, de l’ADEIT, Fundació Universitat Empresa.


València, 21 de desembre, 2018.

Associació Cultural Institut Obrer