Memòria d'Activitats 2017

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2017

Sílvia Musoles Ros

Grup de Investigació de l’Associació Cultural Institut Obrer

Les actuacions desenvolupades de l’Associació durant l’any 2017 és una continuïtat de l’any anterior. Entre altres coses, hem prosseguit amb el curs formatiu amb les tutories a alumnes de pràctiques externes de Historia de la Universitat de València. Hem assessorat a investigadors i investigadores sobre temes de memòria històrica; fet préstecs de documentació per a exposicions i omplint de continguts el nostre web, així com les informacions a les xarxes socials. A més hem sol·licitat a la Generalitat Valenciana subvencions per a realitzar projectes de recuperació de la memòria històrica valenciana, projectes que ja estan conclosos i justificats.

GENER

2 de gener de 2017, tertúlia en la Cadena Ser, sobre la Cavalcada de les Magues de gener. Així com entrevistes relacionades amb la Festa de la Infantesa republicana.

12 de gener de 2017, presentació en Picanya del documental sobre les Magues de gener en coproducció amb l’ACIO, a més de assessorament documental.

15 de gener de 2017, organització de la Cavalcada de les Magues de Gener amb eixida des del Parterre a les 12:00 hores fins a la Plaça de l’Ajuntament. Acte enquadrat dins de la “Festa de la infantesa”.

26 de gener de 2017, Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). Assistència a la inauguració de l’exposició “La presencia y la ausencia” del artista Xavier Arenós, on L’institut Obrer de Valencia forma part de l’exposició prestant documentació. Des del 26 de gener fins al 7 de maig.

31 de gener de 2017, entrega del premi Victoria Zárate Zurita, que concedeix l’ACIO, als alumnes de pràctiques externes. Aquest quadrimestre el premi va ser col·lectiu.


FEBRER

2 de febrer de 2017, entrevista a Alejandra Soler Gilabert pel Grup d’investigació de l’ACIO. En una de les seus ultimes entrevistes.

3 de febrer de 2017, inclusió d’informació sobre l'Institut Obrer en el Blog de l’Agència Valenciana de Turisme.

6 de febrer de 2017, a la Societat Coral el Micalet. Homenatge a Emilio Monzó Torrijo, alumne de l’Institut Obrer dins del marc del 80 aniversari de l’Institut per a Obrers (1937-2017). I, també presentació del llibre L’Institut obrer de València. 80 anys d’història a càrrec de José Beltran Llavador i Cristina Escrivà (presidenta de la ACIO).

8 de febrer de 2017, entrevistes tipus d'història de vida en Paiporta a Joaquin Juan, Ramón Montesa i Romualda Puchalt, per a l'Arxiu de l'Associació,. Tema guerra civil.

10 de febrer de 2017, dins del Taller “Dones i literatura” en la Casa de la Cultura de Foios, conferència sobre les dones de l’Institut Obrer i la exalumna Maria Luisa Pérez.

11 de febrer de 2017, conferència a la Casa de Cultura de Benlloch (Castelló), sobre dona i república, impartida per la presidenta de la nostra Associació.


12 de febrer de 2017, participació en l’acte homenatge a les víctimes del bombardeig de Xàtiva i conferencia organitzada per l’editorial Ulleye, del Simposi del mateix tema.

14 de febrer de 2017, participació a l’Ajuntament de València en un acte commemoratiu de la capitalitat republicana.

17 de febrer de 2017, dins del Taller “Dones i literatura” en la Casa de la Cultura de Foios, conferència sobre les dones de l’Institut Obrer i la exalumna Maria Magdalena García Cervera. Trajectòries de vida.

19 de febrer de 2017, inici de deu entrevistes, per a l'Arxiu de l'Associació, tipus d'història de vida a homes i dones de Llíria (segona fase del projecte). Tema postguerra.

20 de febrer de 2017, entrevista amb Helena Samada, per a documentar l’exposició de Carmela García en l’IVAM. Documentada per l’ACIO.

23 de febrer de 2017, reunió del projecte Balconades de Russafa, amb la nostra participació, amb una instal·lació relativa a l’educació republicana.

24 de febrer, reunió al Museu de Ciències Naturals, per al projecte expositiu José Royo, i préstec de material documental.

25 de febrer de 2017, Ca la Vila, Llíria. Presentació del documental “Llíria: la solidaritat d’un poble” de Sergio Tarín i Cristina Escrivà i produït i coordinat pel Institut Obrer. Al documental apareix en el projecte d’història oral “Llíria en la memòria de la seua gent”. (Primera fase).

26 de febrer de 2017, col·laboració en el recital homenatge a Machado en Rocafort. Lectura de versos a càrrec de Victor Benavides (tresorer de l’ACIO)

MARÇ

4 de març de 2017, dins del Taller “Dones i literatura” de l’Associació Dones de Foios, recorregut :“Les dones de la Segona República” a càrrec de Cristina Escrivà Moscardó.

5 de març de 2017, entrevistes per a l'Arxiu de l'Associació, tipus d'història de vida a Llíria (segona fase)

6 de març de 2017, organització en la S. C el Micalet, d’un acte commemoratiu del dia de la dona treballadora. “Dones poesia i república”.

8 de març de 2017, conferencia de Cristina escrivà al Museu de Ciències Naturals, “Ciència, dones i República”.

10 de març de 2017, conferència a l’IES de Catarroja, sobre la Cavalcada laica de 1937.

26 de març de 2017, participació en un recorregut guiat per València (Ruta de l’educació pública a València) a càrrec de Cristina Escrivà i Víctor Benavides integrat i organitzat per la “Plataforma 14 de Abril por la III República”.

26 de març de 2017, cloenda de l’exposició “Tot està per fer. València capital de la República”, celebrada en el Centre cultural La Nau, amb materials prestats de l’ACIO.

31 de març de 2017, Museu de la Rajoleria de Paiporta. Inauguració de l’exposició “La Escuela Iluminada, 1931-1939” organitzada per l’Associació Cultural Institut Obrer. Exposició vigent des del 31 de març fins el 27 d’abril de 2017.

ABRIL

10 d’abril de 2017, entrevista a Maria Brull Muñoz, per a l'Arxiu de l'Associació, tipus d'història de vida a Paiporta. Tema guerra civil.

11 d’abril de 2017, presentació, per part de Cristina Escrivà, de la concentració en la Plaça de l’Ajuntament organitzada per la “Plataforma 14 de abril por la III República” dins de l’acte “Recuperant memòria creem futur. Any de Miguel Hernández”.

19 d’abril de 2017, l’Associació assisteix convidada per l’Ajuntament a la commemoració de “València capital de la República”.

20 d’abril de 2017, entrevista en Madrid a María Luisa García Treviño, per a l'Arxiu de l'Associació, tipus d'història de vida a Paiporta. Tema Residencia de Senyoretes.

21 d’abril de 2017, Sala d’exposicions de l’antic Ajuntament de Bétera. Inauguració de l’exposició “Los Institutos para Obreros, 1936-1939”. Acte presentat per Ofelia Vila Exposició fins el 8 de maig.

30 d’abril de 2017, assistència a “l’Homenatge als afusellats de la fossa del 6 de maig” en el Cementiri de Sagunt amb una marxa cívica des de l’Estació de tren de Puçol. Organitza “Plataforma Republicana 14 d’abril de Puçol” amb la participació del “Grup de Cambra Marxant” de l’ACIO.


MAIG

1 de maig de 2017, Fira del Llibre de València. Participació en la presentació del llibre Música i versos de la Societat Coral el Micalet. Amb documentació de l’ACIO.

1 de maig de 2017, Fira del Llibre, València. Presentació del llibre editat per l’ACIO, 80 aniversari Les Brigades Internacionals a Beniccàsim”. (Projecte subvencionat any 2017).

5 de maig de 2017, assistència a la roda de premsa en l’Ajuntament de València, sobre nous nombres als carrers de València.

9 de maig de 2017, en l’Hemicicle de l’Ajuntament de València, presentació del llibre Com es viu la guerra? La vida quotidiana d’una ciutat en rereguarda que es correspon amb el segon volum de la trilogia València capital de la República, 1936-1937. L’Institut obrer va participat en aquest segon volum, en la realització del text “València, escenari d’una ciutat en guerra. El protagonisme de la dona”.

10 de maig de 2017, al carrer Guillem de Castro (IVAM), participació de l’Institut Obrer (de la mà de Víctor Benavides i Arantxa Melero) a l’acte de la presentació oficial a les Balconades 2017. Organitza: “Russafa Cultura Viva” i altres col·lectius i artistes.

17 de maig de 2017, Monasteri de Sant Miquel dels Reis. Dins del Dia Internacional contra la Homofòbia, “Fórum Internacional de las Culturas, Civilizaciones y los Derechos Humanos en el ámbito local”, on participa Cristina Escrivà en el “Fórum de las Culturas y los DDHH”.

18 de maig de 2017, Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). Inauguració de l’exposició de Carmela García “Imágenes de(l) poder-cartografía de lo invisible” on l’Associació Cultural Institut Obrer a ajudat a l’autora en documentar localitzacions i dones, de les quals es va poder extraure la informació de l’exposició. Exposició des del 18 de maig fins al 17 de setembre.

21 de maig de 2017, Ajuntament de València-Porta de Serrans. Passeig urbà “Ruta per la València republicana: València i les dones republicanes, un somni igualitari fet realitat” a càrrec de Cristina Escrivà. Organitzat per Compromís València, Esquerra Unida i Alfafar Participa.

22 de maig de 2017, carrer Literat Azorín n. 23 (Balconades). Muntatge de la instal·lació “El futur que no va ser” en relació a la proposta de l’Associació Cultural Institut Obrer “La coeducació a l’escola republicana” dins del Festival d’Art Contemporani reivindicatiu en el barri de Russafa.

25, 26 i 27 de maig de 2017, Universitat d’Alacant. Participació en la “Cátedra interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana” amb la comunicació “La memoria de Emilio Monzó, del Instituto Obrero al exilio”, així com la comunicació, “Parlar de memòria és parlar de vida”.

27 de maig de 2017, ens fan entrega del llibre “De la memòria a la violència política en la representació del franquisme” amb un capítol signat per la nostra Associació


JUNY

7 de juny de 2017, primera reunió i successives per a organitzar el 40 aniversari del moviment feminista al PV.

19 de juny de 2017. L’Associació Cultural Institut Obrer se suma al Manifest que reclama un finançament més just contra la violència de gènere.

19 de juny de 2017, ens visita Francisco Sanchis Moreno, Cap de Secció de Memòria Històrica de la Diputació de València, per a conèixer el nostre Arxiu a Paterna.

23 de juny de 2017, el documental de l’ACIO “Solidaritat en Llíria” es programat a San Lorenzo de El Escorial.

28 i 29 de juny de 2017, Saló de Graus de la Facultat de Geografia i Història i en l’Institut d’Història de la Medicina i la Ciència López Piñero (Palacio Cervelló).

Participació en el Simposi “Seguridad Ciudadana Diversidad y Derechos de Convivencia” amb la comunicació “Diversidad, Transformación Cultural y Convivencia con Derechos”.


JULIOL

4 de juliol de 2017, Ajuntament de València. Assistència, en qualitat de convidada, de l’Associació Cultural Institut Obrer als actes de commemoració del 80 aniversari del “II Congrés Internacional d’Escriptors per a la Defensa de la Cultura”.

5 de juliol de 2017, Picanya. Esdeveniment Sopar d’estiu 2017 amb la xarrada “Història de l’Hort de les Palmes i el seu vincle amb el feminisme entre 1936-1939” i sobre la Residència de Senyoretes. Organitza el grup “Dones Progressistes de Picanya”.

11 de juliol, petició de col·laboració a la nostra Associació per part de ATELIER per a assessorar en Memòria Històrica.

15 de juliol de 2017, reunió amb el col·lectiu feminista Dones de frontera, tema possibilitat de integrar-se en l’ACIO.

24 de juliol de 2017, entrevista en Picanya a María Asunción Torbera Moreno i a Asunción Prosper Torbera, per a l'Arxiu de l'Associació, tipus d'història de vida a Paiporta.

24 al 28 de juliol, assistència al Curs “Eines i recursos per a investigar la memòria democràtica valenciana”, organitzat per la Universitat d’Alacant.


AGOST

De l’1 al 3 d’agost, viatge per a investigar a l’Arxiu General de l’Administració AGA en Alcalá de Henares, sobre l’Institut Obrer i la seua administració econòmica.

20 d’agost de 2017, col·laboració amb la Plataforma 14 d’abril de Puçol amb documentació fotogràfica per al calendari republicà del 2018, sobre dones. Aportant les imatges de la coberta i contracoberta.


SETEMBRE

6, 7 i 8 de setembre de 2017, Saragossa. Participació en el “VI Encuentro Internacional de Jóvenes Investigadores en Historia Contemporánea”, en la taula 12: Historia Oral y Fuentes Documentales. La comunicació, realitzada de forma conjunta per tots els alumnes de pràctiques externes del curs 2016/2017 en l’Associació Cultural Institut Obrer duia per títol “La solidaridad de la población de Llíria durante la Guerra Civil española a través de fuentes orales”.

10 de setembre de 2017, visualització del documental “80 años no es nada” de Sergio Tarín i Cristina Escrivà i produït i coordinat pel Institut Obrer. Acte realitzat a la seu de l’Arxiu de l’ACCIO. (Projecte subvencionat any 2017).

28 de setembre de 2017, presentació del llibre “Homenatge a Emilio Monzó Torrijo”, en la seu de la nostra Associació a Paterna (Projecte subvencionat any 2017).

OCTUBRE

3 d’octubre de 2017, entrevista en Picanya a José María Torbera Moreno i a Encarna Torbera Baixauli, per a l'Arxiu de l'Associació, tipus d'història de vida a Paiporta.

21 de octubre de 2017, s’inaugura l’exposició “Les protecteurs des exilés républicains espagnols: errance et pèlerinage”, en la Université du Maine (França). L’ACIO ha prestat documentació.

Del 23 al 29 d’octubre de 2017, València. Organització i participació en diverses activitats incloses en el programa d’actes del 40 aniversari de les Primeres Jornades del Moviment Feminista al País Valencià amb el lema “Construyendo el futuro feminista, donde cabemos todas”. L’Associació Cultural Institut Obrer col·labora amb l’obsequi del llibre El Internado escuela Durruti per als ponents de cada jornada. A més, forma part de la moderació de la taula redona del dia 25 sobre memòria històrica amb el títol “Realidades y falsedades del movimiento feminista y el movimiento obrero”. Finalment, el dijous dia 26, l’ACIO organitza i guia un Passeig feminista per la València de les dones republicanes iniciat al Col·legi Rector Peset.

25, 26 i 27 d’octubre de 2017, Facultat de Geografia i Història. Participació al Congrés Internacional “Des de la capital de la República. Noves perspectives i estudis sobre la Guerra Civil”, amb la comunicació “Dos Divisions de la joventut. Memòria del sacrifici de la joventut valenciana”.

27 d’octubre de 2017, assistència a l’acte homenatge als presos del Camp de Concentració de Porta Coeli.

31 octubre de 2017, intervenció al funeral de María Luisa Pérez Reyes, presidenta honorífica de l’ACIO.


NOVEMBRE

2 de novembre de 2017, viatge per a investigar al fotògraf Walter Reuter al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca i adquisició de imatges.

6 de novembre de 2017, dinar presentació del llibre “Homenatge a Emilio Monzó Torrijo”, en la S. C. El Micalet, amb la presencia de Emilo Monzó (Valencia 1920).

6 de novembre de 2017, Almussafes. Inauguració de l’exposició “L’escola il·luminada 1931-1939. Memòria històrica col·lectiva” de l’Associació Cultural Institut Obrer. Acte integrat dins de la “I Setmana de la Memòria Democràtica” organitzada per l’Ajuntament d’Almussafes entre els dies 6-12 de novembre.

8 de novembre de 2017, antic edifici de l’Escola de Magisteri. Reproducció, per als alumnes del Màster d’Educació Secundària de la Universitat de València, del documental produït per l’Associació Cultural Institut Obrer titulat “Llíria, la Solidaritat d’un poble” de Sergi Tarín i Cristina Escrivà.

9 de novembre de 2017, presentació del reportatge documental produït per l’Associació “Homenaje a las Brigadas Internacionales en Benicàssim. Acte realitzat a la seu de l’Arxiu de l’ACCIO. (Projecte subvencionat any 2017).

11 de novembre de 2017, reunió amb la família Castanyer, que ens demanen ajuda per a fer una publicació sobre el intel·lectual valencianista Josep Castanyer.

12 de novembre de 2017, visita guiada per alguns dels punts més destacats de la València capital de la II República. Acte integrat dins de la “I Setmana de la Memòria Democràtica” organitzada per l’Ajuntament d’Almussafes.

16 de novembre de 2017, conferència “Dones artistes pioneres en la lluita per la igualtat de gènere” a l'IES Majana de Xiva amb alumnat de 4t ESO i 2n Batxillerat (SARC).

17 i 18 de novembre de 2017, Ateneo de Madrid. Participació en les jornades “Cultura obrera en España” amb la comunicació “Educar en guerra: Los Institutos Obreros” realitzada per Cristina Escrivà. Organitzat per la Fundació Andreu Nin, la Fundació 1º de Mayo i la Fundació Francisco Largo Caballero.

19 de novembre de 2017, visualització a Madrid del documental “80 años no es nada” de Sergi Tarín produït i coordinat pel Institut Obrer. (Projecte subvencionat any 2017).

25 de novembre de 2017. Lliurament de les beques musicals “Institut Obrer”, patrocinats per la Societat Coral el Micalet, als alumnes Izan Pinte i a Ariadna Morente

DESEMBRE

9 de desembre de 2017. Renovació de la Junta Directiva, amb tres vocalíes i presidenta en mans de dones i incorporació del Col·lectiu Dones de Frontera, com a grup feminista a la nostra Associació.

10 de desembre de 2017, visualització a Vizcaya del documental “80 años no es nada” de Sergio Tarín i Cristina Escrivà i produït i coordinat pel Institut Obrer. (Projecte subvencionat any 2017).

13 de desembre de 2017, organització, junt a la FSS, de un esmorzar-tertúlia con el escriptor Ferran Aisa, en la Societat Coral el Micalet.

14 de desembre de 2017, obsequi al col·lectiu de l'Associació FUE de 15 DVD “Homenatge a les Brigades Internacionals a Benicàssim”. DVD produït per la nostra Associació. Acte desenvolupat en el menjar anual de la FUE. (Projecte subvencionat l'any 2017).

19 de desembre de 2017, presentació del llibre Cançons laiques per a la infància del segle XXI, editat per la S.C. el Micalet, que conté documentació gràfica de l’ACIO.

21 de desembre de 2017, inauguració de la placa commemorativa del mestre Gaietà Ripoll, en el Mercat de Russafa. La nostra Associació ha sigut una de les entitats promotores i la mantenidora de l'acte.

27 de desembre de 2017. Reunió del Grup de Recerca per a concretar aspectes de la Revista L’IO, que iniciarem a l'octubre de 2018.