Diego Expósito Sapena
Alumne en ACIO de Pràctiques externes del Grau en Història de la UV
El passat 25 de febrer de l'any 2021, vaig tindre l'oportunitat d'assistir a un taller impartit per la tutora Cristina Escrivà Moscardó, via teleconferència, organitzat per l'Associació Cultural Institut Obrer, en els actes programats en el seu 85 aniversari de la institució educativa i el 35 aniversari de l'Associació. En el taller d'orientació pràctica, es va parlar i mostrar dos dels portals arxivístics més importants i interessants d'Espanya: PARES i Biblioteca Nacional.
Com a alumne de Pràctiques externes del Grau d'Història en la Universitat de València, aquest taller em va ser molt útil, ja que en aquests anys de formació no m'han remés a penes a aquests centres d'investigació. Són portals veraços on es pot accedir a la font primària, molt necessària en la investigació històrica.
El primer, PARES (portal d'arxius estatals en xarxa) d'obligada recomanació si es vol fer una investigació històrica, és un accés lliure i gratuït a la majoria dels arxius d'Espanya, amb recursos conservats des del segle XV fins a l'actualitat. Els arxius d'aquest portal, abasten des de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, passant per l'Arxiu General de l'Administració (AGA), el contingut de la qual està dedicat a tot el funcionariat des dels anys 1600 fins a l'actualitat, fins al Centre Documental de la Memòria Històrica, amb els registres de la Causa General, amb la finalitat d'inculpar a les persones ideològicament contràries al règim franquista.
El segon és la Biblioteca Nacional d'Espanya, el millor fons que hi ha de premsa, que absorbeix i inclou part de l'hemeroteca digital de Madrid, l'hemeroteca més gran d'Europa a causa de la preservació documental durant la Guerra Civil i a la preservació fins i tot de premsa estrangera, per la pèrdua d'informació de les grans hemeroteques europees (França, Alemanya, Itàlia) durant la Segona Guerra Mundial.
Quan s'investiga s'amplien els coneixements i sense pràcticament gastar energia en el tema, a poc a poc s'amplia el ventall de les possibilitats que ens dona una notícia i és que, com va apuntar Cristina Escrivà, tot el que s'aprén investigant costa molt més d'oblidar.
http://pares.culturaydeporte.gob.es/
http://www.bne.es/es/Catalogos/