Taller en Línea

TALLER EN LÍNIA D'INVESTIGACIÓ ACIO

Diego Expósito Sapena

Alumne en ACIO de Pràctiques externes del Grau en Història de la UV

El passat 25 de febrer de l'any 2021, vaig tindre l'oportunitat d'assistir a un taller impartit per la tutora Cristina Escrivà Moscardó, via teleconferència, organitzat per l'Associació Cultural Institut Obrer, en els actes programats en el seu 85 aniversari de la institució educativa i el 35 aniversari de l'Associació. En el taller d'orientació pràctica, es va parlar i mostrar dos dels portals arxivístics més importants i interessants d'Espanya: PARES i Biblioteca Nacional.

Com a alumne de Pràctiques externes del Grau d'Història en la Universitat de València, aquest taller em va ser molt útil, ja que en aquests anys de formació no m'han remés a penes a aquests centres d'investigació. Són portals veraços on es pot accedir a la font primària, molt necessària en la investigació històrica.

El primer, PARES (portal d'arxius estatals en xarxa) d'obligada recomanació si es vol fer una investigació històrica, és un accés lliure i gratuït a la majoria dels arxius d'Espanya, amb recursos conservats des del segle XV fins a l'actualitat. Els arxius d'aquest portal, abasten des de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, passant per l'Arxiu General de l'Administració (AGA), el contingut de la qual està dedicat a tot el funcionariat des dels anys 1600 fins a l'actualitat, fins al Centre Documental de la Memòria Històrica, amb els registres de la Causa General, amb la finalitat d'inculpar a les persones ideològicament contràries al règim franquista.

El segon és la Biblioteca Nacional d'Espanya, el millor fons que hi ha de premsa, que absorbeix i inclou part de l'hemeroteca digital de Madrid, l'hemeroteca més gran d'Europa a causa de la preservació documental durant la Guerra Civil i a la preservació fins i tot de premsa estrangera, per la pèrdua d'informació de les grans hemeroteques europees (França, Alemanya, Itàlia) durant la Segona Guerra Mundial.

Quan s'investiga s'amplien els coneixements i sense pràcticament gastar energia en el tema, a poc a poc s'amplia el ventall de les possibilitats que ens dona una notícia i és que, com va apuntar Cristina Escrivà, tot el que s'aprén investigant costa molt més d'oblidar.

http://pares.culturaydeporte.gob.es/

http://www.bne.es/es/Catalogos/