Revista L'IO n.6

Presentació del dossier del n. 6 de “L’IO. Lectures de l’Institut Obrer. Revista de pensament i acció social”

Diego Expósito Sapena

Alumne en ACIO de Pràctiques externes del Grau d'Història de la UV


Revista semestral editada per l'Associació Cultural Institut Obrer (ACIO), dirigida a especialistes, investigadors i professionals del camp de les Ciències Socials. Una publicació d'articles originals amb rigor metodològic, que contribueixen a la investigació dels camps multidisciplinaris en l'àmbit del coneixement. Divulgació de la nostra realitat socials, cultural i histórica. Continguts crítics amb rigor científic i divulgatiu.

L'IO contribueix a la reflexió, el debat i un millor coneixement de la nostra realitat.

El passat 17 de maig de 2021 va tindre lloc en la Societat Coral el Micalet, la segona part de la presentació del número 6 de la revista” L’IO. Lectures de l’Institut Obrer. Revista de pensament i acció social”, editada per l'Associació Cultural Institut Obrer, amb la col·laboració la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Anomenada en aquesta edició “Mirades de la Transició”, la taula de presentació va quedar formada per Cristina Escrivá, presidenta d’ACIO i coordinadora de la revista; Eugeni de Manuel, coordinador general de la FVMP i el professor de la UV Juan Carlos Colomer, director del dossier de la revista.

Després de la presentació per part de Víctor Benavides, director de la revista, es va donar pas a la introducció de l'acte per part de Cristina Escrivá, que va fer un repàs de les sis publicacions del L’IO que va començar l'any 2019. En aqueix repàs es va veure l'evolució i intenció de la revista tant en les seues portades com en la seua editorial, i fins i tot en els seus continguts cada vegada més interessants. Va acabar la seua intervenció nomenant els apartats de l'últim número.

Seguidament, es va donar la paraula a Eugeni de Manuel que va iniciar la seua intervenció dedicant unes paraules a l’ACIO i a L’IO. Va fer un repàs de l'article que va escriure per a aquest número dedicat al municipalisme democràtic valencià, des dels municipis en “blanc i negre” del franquisme, com encunya ell mateix, fins a la formació de la FVMP gràcies al denominat “grup dels 7”, el 24 de juliol de 1982.

L'última intervenció va ser a càrrec de Juan Carlos Colomer que, com a director del dossier, ténia la idea de donar "una pedrada intel·lectual", tal com va dir, al discurs tradicional de la Transició i per a això va voler donar veu a aquells que, o bé han sigut ignorats, o ben callats en aquest discurs. Una reconstrucció del relat des del punt de vista dels "omesos" als quals, com bé va dir el professor, L'IO els dona veu. Abans d'acabar l'acte va haver-hi un torn d'intervenció per als assistents on va haver-hi comentaris molt interessants sobre les agrupacions polítiques de la transició al País valencià i sobre els relats oficials. Acomiadant la lectura, Cristina Escrivà va avançar el contingut del següent número que abastarà Les Germanies amb el professor d'Història Moderna de la UV Pablo Pérez com a director del dossier.

Fotografies ACIO i Miquel Gómez Sahuquillo: