Fonts Orals

Nou llibre: “Las fuentes orales, guía para su investigación”

Benjamín Victoria Pardo

Alumne de Pràctiques externes del Grau d'Història de la UV

El passat 10 de novembre, Cristina Escrivá Moscardó, a la Societat Coral el Micalet, va presentar el seu últim treball dedicat a les fonts orals i la seua aplicació com a eina a l'hora de fer historia, i la necessitat de traslladar la seua importància a l'àmbit educatiu. En aquest llibre es mostra com aquesta disciplina comporta un procés metodològic de gran rigor per a poder fer d'un testimoniatge oral, una font documental d'interés històric. Això és pel fet que els testimoniatges orals són un exercici de memòria, i per tant el relat d'uns certs esdeveniments estan envoltats de subjectivitat, allunyant-se en unes certes ocasions de la veracitat dels successos. A més, cal tindre en compte que la memòria és selectiva i es veu afectada per multitud de factors externs, com pot ser l'educació rebuda, la ideologia, la religió o les circumstàncies personals. Per tant, cal contrastar aquests testimoniatges. L'autora destaca que la metodologia per a la investigació de les fonts orals no té una fórmula única i que cada testimoniatge és irrepetible.

En les entrevistes el paper de l'entrevistador és de gran importància, i ha de generar un clima de respecte i empatia en el qual l'entrevistat se senta còmode a l'hora de relatar uns certs successos. Més enllà de l'entrevista i després de la realització de tot el treball de documentació, autoritzacions de l'entrevistat, és important arxivar aquest treball en un dossier i situar-lo en un arxiu, perquè servisca a generacions futures.

En conclusió, Cristina Escrivà ressalta que les fonts orals tenen un vincle amb la memòria històrica i creen una interacció entre generacions, capaç de despertar consciència, compromís i respecte. Serveix per a aprendre a escoltar i ampliar el coneixement per això ha de ser part dels processos educatius. El llibre fruit de l'experiència de l'autora en aquest camp consta de diferents recursos que amenitzen la lectura com a nombroses cites, una gran faena fotogràfica i un CD dirigit a docents, i fins i tot vinyetes amb un gran significat. Aquest llibre ha sigut finançat per la Generalitat Valenciana.