Andrea Sánchez Ruiz
GIACIO
L'activitat va resultar un acte molt íntim i musical que va començar amb una breu introducció de Carmen Álvarez, directora de la Biblioteca de la Dona, que va parlar del lliurament i passió de Cristina Escrivà en tot aquest procés i per descomptat del lliurament per donar veu a les dones republicanes, així com de la gran labor que es realitza en l'Associació Cultural de l'Institut Obrer.
En la introducció del llibre Cristina Escrivà va recalcar les contribucions per part de les dones a través de la música com a element de cohesió identitària i de socialització.
El cançoner arreplega una sèrie de temes populars de diferents èpoques, per a recuperar la memòria d'aquelles dones que amb la música reivindicaven uns ideals. En aquesta presentació s'explicava cada epígraf del llibre i s'intercalaven algunes cançons, en companyia de diverses amigues de l'autora.
En la presentació es van tractar primer les cançons feministes i seguidament, les republicanes, de l'exili, de la resistència i altres cançons per a manifestacions. En la introducció veiem ja una cançó dedicada a Mariana Pineda, un dels majors exemples de dones idealistes i lluitadores. A més, en el llibre trobem signes revolucionaris que es repetien abans i després quan aquestes dones assistien als mítings polítics.
Trobem cançons no sols en llengua castellana sinó també que tenen la seua versió catalana com a “Dones Lliures”. L'autora va ressaltar la importància de la música com a fil conductor en moltes activitats. També trobem lletres sarcàstiques. Una de les cançons més boniques, en paraules de Cristina Escrivà, és la d'“Unión de Muchachas”. La presentació del cançoner va finalitzar al so del “Chotis de las Diputadas”.