¡Hasta la Memoria Siempre!

Presentació del llibre “¡Hasta la Memoria Siempre”

Alberto Tramoyeres

GIACIO

Dimarts passat 15 de gener vam tenir l'oportunitat d'assistir a un esdeveniment que de cap manera ens podíem perdre: la presentació de l'interessant llibre de Laura Benadiba, que té per títol “¡Hasta la Memoria siempre! La Palabra como patrimonio de los pueblos”. La celebració de la ponència va tenir lloc a la Biblioteca Llibertària Ferrer i Guàrdia de CGT de València, amb una assistència que rondaria la vintena de persones i que es va mostrar molt receptiva a les paraules de l’autora.

Recordem que la ponent d'aquest llibre és historiadora i especialista en la metodologia de la Història Oral, professora d'Història i directora del Programa d'Història Oral, a més de ser la presidenta de l'Associació “Otras Memorias” i membre actiu de l'Associació Internacional de Història Oral (IOHA).

Entre les seues múltiples activitats desenvolupades es destaca com a coordinadora de l'àrea d'Història Oral de la “Universidad Popular Barrio de Pie” de la ciutat de Buenos Aires i coordina des de 2016 els Congressos d'Història Oral per a estudiants secundaris que es duen a terme a Argentina (activitat inèdita a el món).

Benadiba va exercir, mitjançant eines informàtiques, un recorregut ampli pels capítols d'un llibre que ens parla de la necessitat de la investigació amb fonts orals i la seua aplicació per a la recuperació de la memòria col·lectiva i la dignitat dels pobles. Sens dubte, una investigació rigorosa i veraç que farà les delícies dels seus seguidors i que a més segur us farà guanyar nous adeptes, ja que des de la cuidada preparació dels capítols (encapçalats elegantment amb cites que al·ludeixen al seu propi contingut) se'ns mostra la importància d'apropar-se a la memòria i transmissió d'històries individuals i col·lectives.

L'autora va insistir tant en la presentació com (de la mateixa manera) en el recorregut del llibre de la importància amb què la Història Oral catalitza a la memòria i la història, tot i que entre aquests dos termes acostuma a existir una tensió que tan complex fa , de vegades, el seu desglossament i depuració terminològica. Es va habilitar un espai per a preguntes en què el públic va intervenir diverses vegades per tal de saciar els seus dubtes o fer comentaris sobre l'obra, tot de manera tan fluida que fins i tot de vegades semblava més un diàleg entre amics dutxes en el tema i que, sobretot, va servir per ampliar el contingut del llibre i donar-hi més perspectives d'anàlisi.

En resum, una publicació de valuosíssima utilitat per a investigadors que vulguin enriquir de manera adequada la seua tasca professional. Laura Benadiba es consagra sens dubte en aquesta disciplina amb una gran aportació tant a la pedagogia i metodologies existents per desenvolupar la investigació històrica d'una manera molt més eficaç i adequada.

La presentació de l'acte va ser de Cristina Escrivà Moscardó.