Dones de Bandera

Homenatge al Grup Femení de la Residència d'Estudiants, 84 anys després del seu trasllat des de Madrid a València (1936-1939)

ACIO

En un intens programa -amb la inauguració d'un monòlit i l'obertura d'una exposició- l'Associació Cultural Institut Obrer, destaca el 2 de novembre del 2020 com un dia de reivindicació de la memòria de les dones, que culminarà el 12 de l'est mateix mes amb la inauguració d'un segon monòlit, on va estar situat físicament el Grup Femení de la Residència d'Estudiants, a València i a Picanya, entre els anys 1936 i 1939.

Els actes han sigut possible gràcies la sinergia de l'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana que, al costat de l'Associació Institut Obrer -que el mes vinent de gener complirà 35 anys ininterromputs de treball per la memòria democràtica-, han dut a terme els projectes, amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània del Carmen i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Completant la jornada, les 19 hores, es va realitzar l'obertura de l'exposició Dones de Bandera. El Grup Femení de la Residència d'Estudiants. La exposició reflecteix la il·lusió per aconseguir l’emancipació de la dona a través de l’educació. Una institució que va desenvolupar la seua actuació durant la guerra, renovant els passos de la mítica Residència de Senyoretes, organisme que va desplegar la seua actuació des de 1915 a 1936 a Madrid, formant una part important de la Història de l’educació.

Diversos mitjans de comunicació s'han fet eco de la notícia, inclòs A Punt, la televisió pública valenciana.

Notícies de premsa:

La Vanguardia:

“Un monolito recuerda desde este miércoles y para siempre en València a las luchadoras de la "mítica" Residencia de Señoritas de la Guerra Civil, el Grupo Femenino de la Residencia de Estudiantes creado en Madrid en 1915 que se trasladó con el inicio de los bombardeos al final de la Segunda República”.

El Diario.es:

“Se trata de una historia "desconocida para la gran mayoría del pueblo valenciano" y que homenajea en la calle de La Paz 42 a estas chicas que resistieron para acabar sus estudios universitarios y a partir de 1939 se vieron obligadas a emigrar a países como México o Francia. La última de ellas falleció hace solo unos días” Durante su intervención, Pérez Garijo ha destacado el papel de la mujer durante la Segunda República "en la construcción de una sociedad más justa e igualitaria, a lo que contribuyeron instituciones como la que hoy recordamos"

Europa Press:

Se trata de una historia "desconocida para la gran mayoría del pueblo valenciano" y que homenajea en la calle de La Paz 42 a estas chicas que resistieron para acabar sus estudios universitarios y a partir de 1939 se vieron obligadas a emigrar a países como México o Francia. La última de ellas falleció hace solo unos días.

Video de la Exposició

Notícia A Punt