Deu Dones de Bandera

"Deu dones de bandera", al Micalet

ACIO

22 de juliol, 2021

L'acte es va iniciar amb l'actuació de Sara Peinado i David Garcia interpretant tres cançons de bressol de Matilde Salvador, una de les protagonistes del documental.

Sergi Tarín, director, i Cristina Escrivà, guionista, donaren la benvinguda al nombrós públic que va omplir el Teatre Micalet.

Després de l'agraïment a la Societat Coral el Micalet, i a la presència d'Iñaki Pérez, director General de Qualitat Democràtica, Lucia Beamud, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de València, Maite Ibáñez regidora d'Educació i Joventut, al president de la Societat Coral el Micalet, Tonetxo Pardiñas, i Àngel González, president de la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del PV, així com als amics i amigues que van assistir a la preestrena. Els autors del documental de 30 minuts van tindre una intervenció, comentant que l'ACIO, el passat any, amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat democràtica, va produir l'exposició "Dones de bandera. El Grup Femení de la Residència d'Estudiants a València", al Centre del Carmen. I enguany, commemorant el 35 aniversari d'ACIO s'han programat diferents actes: exposicions, llibres i aquest documental "Deu dones de bandera" que, segons el context, pot referir-se a l'aspecte físic, però també pot significar, i això és el que és important: una dona que val molt en el sentit professional o personal. El seu significat és, igualment, excepcional, impressionant i excel·lent.

"En aquest documental, quan parlem d'una dona de bandera ens referim a dones que al llarg de la història han marcat una fita. Que van escriure en majúscula el seu pas per la història de la nostra cultura i, sobretot, que van intervenir de manera significativa i rellevant en pro de la igualtat i dels drets de la dona", va dir Cristina Escrivà, guionista del documental.

"Deu dones de bandera", presenta la ciutat de València en clau feminista, així com alguns espais on la dona va ser protagonista. Patrimoni i feminisme en acció.

El documental, amb la col·laboració d’INFOTV dona visibilitat a deu dones que van tindre una presència rellevant a València. Es tracta de l'exiliada Juana Alberich Martí, l'artista plàstica Manuela Ballester Vilaseca, la política Maria Teresa García Banús, la sindicalista Amelia Jover Velasco, la metgessa Mercedes Maestre Martí, la professora Ana Martínez Iborra, la lexicògrafa María Moliner Ruiz, la compositora Matilde Salvador i Segarra, la poeta Lucia Sánchez Saornil i la mestra Ángela Sempere Sanjuan. De diferents banderes ideològiques, sempre a l'esquerra. I ens parlen d'elles, dones joves, al costat de dones amb experiència. Es tracta de, Carmen Zorita, Lucia Beamud, Iris Belles, Encarna Bosch, Eliane Cuesta, Jana Martí, Silvia Musoles, Sara Peinado, Isabel Robles, Annik Valldecabres, amb la col·laboració de Carmen Álvarez i Ana de la Rosa.Però a més a més, el repte, en 30 minuts, és la pretensió de donar veu a joves amb un futur brillant, introduint música interpretada pel Grup Klimt i el Grup de Cambra Marxant, amb la participació del Cor feminista Dona Veu, dirigit per Èlia Casanova. Un documental molt didàctic, fet des de la visió telescòpica, posant el focus en deu dones d'un infinit que van treballar per una millor societat.

Les fotografies són de Miquel Gómez Sauquillo.

Després de l'acte, es va organitzar un sopar en el Restaurant Secret, on l'ACIO, té vincles d'amistat.