Llibre Deportats

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “VALENCIANES I VALENCIANS DEPORTATS EN ELS CAMPS NAZIS”

Benjamí Victoria Pardo

Alumne de pràctiques en el Grau d'Història en la Universitat de València

ACIO


El passat 23 de novembre de 2020 en la Societat Coral el Micalet es va realitzar la presentació del llibre: “Valencianas y valencianos deportados en los campos nazis”. Un excel·lent resultat d'un gran esforç d’edició i d'investigació que s'ha dut a terme durant molt de temps. En la presentació va participar l'Associació Cultural Institut Obrer, editora del llibre, i la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valenciá al costat de la Generalitat Valenciana, amb la presència d'Ignacio Pérez Rico, director general de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern; la secretària de Memòria Democràtica del PSPV, Alicia Piquer i Eugeni de Manuel de la FVMP. Àngel González de la CAMDE-PV, va presentar l'acte, que també va comptar amb l'editora del llibre, Cristina Escrivà

Entrant en el contingut del llibre, el mateix tracta de mostrar la vida d'aquelles dones i homes valencians deportats, víctimes del feixisme, dels quals van morir 410 i la història del qual s'ha de conéixer. Adrián Blas Mínguez Anaya amb el seu treball de recerca, pretén que obtinguen el reconeixement que mereixen, tant per ells mateixos, com pels seus familiars i el seu entorn. L'investigador va parlar de les complicacions que ha tingut a l'hora de fer el treball, inclosos els Comités Internacionals dels camps de concentració i la dificultat per a recopilar informació de molts d'aquells deportats i demostrar la seua veracitat.

Alguns dels exemples d'aquestes complicacions o incongruències, és el no incloure entre els deportats a aquells que van morir sent transportats als camps de concentració o la utilització del terme “morts” en comptes d’“assassinats” en algunes llistes de recopilació. També destaca la importància d'altres camps de concentració on van morir gran quantitat de deportats valencians, enfront del de Mauthausen que és dels més coneguts. Adrián Blas Mínguez assenyala per a finalitzar la presentació, la situació que s'està generant a Europa amb l'auge dels moviments d'extrema dreta, els quals busquen tapar en una certa forma el succeït i la importància de mantenir la lluita de tots aquells morts en els camps nazis.