Conferència sobre Fonts Orals

“FONTS ORALS COM A PATRIMONI CULTURAL I FONT HISTÓRICA”. TALLER IMPARTIDO ONLINE POR MIGUEL ASENSIO GÓMEZ, ÀNGEL GONZÁLEZ GARCÍA, LLUIS BOTELLO Y CRISTINA ESCRIVÁ MOSCARDÓ

Patricia Garrigues Martínez

Alumna de Pràctiques externes del Grau d'Història de la UV


L'objectiu principal d'aquest taller, realitzat el dia 13 de novembre de 2020, organitzat per ACICOM, va ser crear un conjunt de sinergies perquè la gent s'anime a treballar per la recuperació de la memòria històrica des d'un punt assequible, com pot ser recollir fonts orals. En un primer moment va parlar Miguel Asensio per a fer una introducció, comentant les possibilitats que obrin aquestes, perquè aporten imaginari i significacions col·lectives.

A continuació, va haver-hi dues intervencions que es van dedicar a explicar exemples o vivències pròpies que havien tingut arran de fer entrevistes a dones i homes que havien viscut el període de la Guerra Civil o la dictadura franquista. Des del meu punt de vista després d'aquestes intervencions va vindre la que em va semblar la més interessant i profitosa del taller, va ser la de Cristina Escrivà, qui ens va indicar en un primer moment que una font ha de tindre un suport, sinó, no es pot parlar de font, i crec que és un matís molt important que donar parlant d'una conferència que porta per títol "fonts orals". A part d'això, la conferenciant ens va indicar que les fonts, siguen del tipus que siguen, s'han de contrastar i, per tant, ha d'haver-hi una investigació darrere. Va dir, que és necessària una metodologia que comença amb el treball de camp, fins a informar-se sobre la persona a entrevistar Seguint aquesta metodologia es realitza l'enregistrament, on sorgeixen preguntes espontànies arran del que diu l'entrevistat i el que pregunta l'entrevistador. Va indicar que cal tindre en compte la subjectivitat de l'entrevistat, ja que una potser diu coses que la seua memòria ha engrandit o tergiversat al llarg del temps. Perquè es convertisca finalment en una font per a poder utilitzar, després d'haver fet l'entrevista i tindre-la registrada en un suport, s'han de tindre els permisos.

Pense que va ser una conferència molt interessant, sobretot perquè de costum pensem que fer una entrevista consisteix a asseure's amb una altra persona i fer preguntes, però és un treball al qual es necessita dedicar molta més atenció i cura, perquè pot servir molt per a fer història viva del que ha passat fa relativament poc i que ens pot ajudar a comprendre el present d'una manera molt més pròxima, ja que poden ser testimonis que coneguem en primera persona.