Apropant la València republicana als joves

Apropant la València republicana als més joves

Alberto Tramoyeres, ACIO

El passat dijous 2 de noviembre de 2023 l'ACIO tingué l'oportunitat de dirigir una de les activitats més entranyables de totes les dimensions que abraça. I això no és només per la natura o els continguts d'allò que tracta, sinó per la particularitat dels destinataris en aquesta ocasió: un grup de sisé de primària del col·legi CEIP Joan Fuster de Manises. La temàtica va ser un recorregut per la València republicana, aquella que va arribar a ser capital de la II República Espanyola i seu del govern del país des de novembre de 1936 fins a l’octubre de 1937. 

Tant Cristina Escrivà com Gabriel Benavides van ser els encarregats de dur a terme aquest recorregut dividint als nens en dos grups per tal de facilitar-ne la comunicació i garantir el correcte desenvolupament de l’activitat, tenint en compte la franja d'edat dels nostres destinataris. El punt de trobada va ser l'Institut Lluís Vives a les 10 hores i gairebé tot seguit fent la primera aturada dins del recorregut: el refugi de l'Ajuntament de València, possiblement el lloc que a la fi resultaria de més reconeixement per part del nostre públic. Es va explicar com era el protocol d'ús del refugi quan les sirenes sonaven i, per tant, la gent havia de refugiar-se, esmentant tant el context històric com el social de l'època. Els nens i nenes van gaudir de les instal·lacions del refugi i van poder ser conscients del malson que va suposar tot allò. 

Una vegada es va examinar cada racó d'aquest refugi, vam eixir a la plaça de l'Ajuntament i es va aprofitar per a recordar paraules d'Antonio Machado a la Tribuna de Propaganda, en al·lusió al també poeta Federico García Lorca. Continuàrem el recorregut mirant a la seu del Banc d'Espanya a València, contant la particularitat de que l'edifici va ser construït gairebé en període de guerra, per a posteriorment continuar amb La Nau i la plaça del Patriarca, un parell de localitzacions molt representatives del període esmentat on es va explicar la seua rellevància.

Donant-li pes a la condició de capital republicana, es va parar i parlar dels edificis de Les Corts i la Plaça Tetuan, a on es van explicar la importància que tingueren dins d'aquest vessant de pes polític a l'estat espanyol. Finalment, el recorregut va acabar a les Torres dels Serrans, edifici històric de gran importància a la ciutat i un dels seus reclams visuals i turístics. Es va comentar no només les particularitats d'aquesta edificació sinó la cura de les obres d'art importades des de Madrid durant la Guerra Civil. 

En aquest punt ens vam acomiadar d’un públic que va gaudir del recorregut, dels quals els seus integrants van aprendre i preguntar moltes coses d'aquest període tan peculiar de la nostra ciutat. De bon gust aquesta activitat fos més comú i es pogués dur a terme més sovint, perquè els nostres infants siguen conscients d'un període històric que moltes vegades no s'acostuma a tindre en compte al sistema educatiu.