Abril republicà

Abril republicà

Marta Calabuig Heras

GIACIO

El mes d'abril de l'any 2022, ha estat replet d'activitats. L'iniciem el dia 2 amb la presentació del número 8 de la revista L’IO en el Micalet. El dossier està dedicat a “Paraules de dones”. La resta del mes, en un succint resum, es va desenvolupar d'aquesta manera:

El diumenge dia 3, viatgem a Nules per a adquirir un pitxer realitzat per un republicà: José Campos López, del qual elaborarem una publicació en pròxim any. També visitem el Museu d'Art Modern de Vilafamés a la recerca d'informació sobre els professors de Dibuix de l'Institut Obrer de València.

El dilluns 4, muntem l'exposició “Dones protagonistes de la València republicana”, a la sala Manuela Ballester de la Facultat de Ciències Socials de la UV, amb la presència de la vicedegana d’Igualtat, Cultura i Participació Marcela Jabbatz Churba.

El dimecres 6, assistim a la presentació del número 66 de la “Revista valenciana d’estudis autonòmics”, editada per la GV, en San Pio V, amb un article signat per ACIO. Seguidament inaugurem l'exposició “La força de la dona. 40 protagonistes a la València republicana” a la sala central de l'Ajuntament Vell de Bétera, així com la presentació del llibre “La Residencia de Señoritas, 1936-1939”, de Cristina Escrivà.

El dijous 7, assistim a Gandia a la conferència impartida per Mary Nash i realitzem un recorregut per l'exposició comissariada per Cristina Escrivà, sobre l'Educadora Pilar Coll Alas i les seues coetànies a Gandia.

El dia 11, inaugurem a la sala d'exposicions del Micalet, la mostra “Les alumnes de l'Institut Obrer de València”.

El dia 12, es va realitzar una nova presentació del n. 8 de la revista L’IO en el Col·legi Major Rector Peset.

El dia 13, assistim a la reunió de la Junta de la Coordinadora d'Associacions CAMDEPV a la qual pertanyem en la Comissió Permanent.

El dia 14, festegem en el local de l'Associació a Paterna la proclamació de la Segona República, amb l'assistència d'amistats de l'Associació.

El dia 19, assistim a Rocafort a un diàleg en Vila Amparo, en homenatge a Machado, a la casa dels poetes, convidats per la GV.

El dia 20, reunió a la Biblioteca de la Dona de la GV, preparant el donatge a Almudena Grandes i també, la constitució de la comissió de Dones, Gènere i Memòria, de la CAMDEPV.

El dia 21, vam tindre una reunió amb Eugeni de Manuel de la FVMP.

El dia 23, representem a l'Associació en l'homenatge a Juan Fuster en el Teatre Principal.

El dia 26, vam tindre diverses reunions. A les 17 hores, constitució de la comissió de Fonts Orals de la Coordinadora d'Associacions de Memòria Democràtica CAMDEPV; reunió tema conferència en Manuel; reunió amb Vicent Moreno, per a la direcció del dossier de la revista L’IO, n. 9, amb el tema del 40 aniversari de l'Estatut d'Autonomia del PV. Seguidament, participem en l'acte “Poetes contra les Guerres” amb poemes publicats en les Revistes L’IO, amb la participació del Cor Dona Veu.

El dia 27, assistim a dues reunions, amb el director general Iñaki Pérez, i la Consellera Rosa Pérez Garijo amb les Associacions de MMHH. A la vesprada realitzem una entrevista a Cullera a Joaquim Bosch, nascut en 1940.

El dijous 28 va tenir lloc en la Sala Muralla del Col·legi Major Rector Peset la conferència “Matilde Landa i la solidaritat antifeixista durant la guerra i la postguerra”. Acte de l’interessant cicle de conferències que organitza la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià. La ponència va estar a càrrec del doctor en Historia, professor de la Universitat de Palma i expert en historia obrera David Ginard; el qual també podem vincular amb l’Associació Institut Obrer degut a la seua participació en la revista l’IO. De fet, va ser Cristina Escrivà Moscardó, presidenta d’aquest col·lectiu, qui adquiria el paper de moderadora de l’acte. Aquesta conferència, estava principalment dirigida a incidir en la importància de rescatar per a la memòria figures com Landa. Una dona que esdevé un símbol gràcies a la seua funció mobilitzadora durant i desprès de la guerra. A través d’ella vam poder recordar com molts homes i dones es van convertir en exemples i transmissors de valors polítics a la població. Així, el conferenciant va destacar la necessitat de fer-la visible en l’actualitat.

Dia 29, realitzem un recorregut sobre els passos de Juan Negrín a València, amb la participació de la seua neta Carmen Negrín, organitzat per la Plataforma Republicana 14 d'abril de Puçol.

Dia 30, a Puçol, entrevistem per al projecte de la CAMDEPV-Generalitat Valenciana a Carmen Negrín i Tomás García Azcárate. A la vesprada, realitzem una conferència en Manuel, sobre “La Sociedad de Obreras Manuales La Unión” de la qual Vicent Gimeno de Republicans de Xàtiva ens va posar en guàrdia, i quedem a realitzar diverses entrevistes a dones represaliades d'aqueixa població. L'organització va anar a càrrec de l'Associació Dones de Manuel, amb mirada Lila.

El mes de maig, continuarem amb diferents activitats, ara com ara deixem algunes imatges de les activitats realitzades el mes d'abril de 2022.