A La Llengua de València

A La Llengua de València. Un recital centrat en les dones republicanes

Diego Expósito Sapena

Alumne en ACIO de Pràctiques externes del Grau en Història de la UV

El passat 30 de març de 2021 va tindre lloc un recital dins de l'espai mensual de poesia i música organitzat per la Societat Coral El Micalet, “A la Llengua de València”, al capdavant Víctor Benavides, en col·laboració amb l'Associació Cultural Institut Obrer. Un recital amb dos poetes convidats: Emili Olmos i Pasqual i Clara Moltó Gisbert. També es va dedicar l'esdeveniment a la memòria d'Ángels Espí Silvestre antiga alumna de l'Institut Obrer de València, una de les protagonistes de l'exposició que envoltava les parets de la sala d'explosions on es va desenvolupar l'acte.

El primer convidat, Emili Olmos es va presentar de manera peculiar i divertida amb uns versos sobre la seua biografia. Seguit del vídeo amb fotografies d'Ismael Latorre Mendoza, també exalumne de l'Institut Obrer, de les quals va traure la inspiració el poeta. Imatges de després de la guerra, que van formar part de l'explosió “La força de la dona”, comissariada per Cristina Escrivà Moscardó, de les quals Emili Olmos va posar els versos l'any 2005.

La segona convidada que va participar en el recital va ser Clara Moltó, autora del poemari “Molles” del qual va llegir diversos poemes. El seu feminisme va quedar plasmat a través de la seua veu, en el recitat dels seus textos.

Finalment es va llegir la biografia de Àngels Espí nascuda a Alcoi el 9 d'agost de 1921 morint al Campello l'any 2015. En 1929 la seua família es va traslladar a Madrid on va viure l'emoció popular de la proclamació de la Segona República en 1931. Amb 15 anys es va unir a les Joventuts Llibertàries d'Alcoi on va conéixer a un mestre que li va instar a ingressar en l'Internat Durruti de València, dirigit per la CNT per a poder accedir a l'Institut Obrer, i així ho va fer en 1937. Va ser una jove llibertària que va iniciar el camí de la llibertat, camí que va quedar truncat pel franquisme, passant de ser una prometedora estudiant a ser una dona anònima en l'exili. Va embarcar en el Stanbrook en el port d'Alacant arribant a Orà en 1939 i tornant a Espanya en la dècada dels noranta amb nacionalitat francesa aconseguida gràcies al seu matrimoni. Ángeles no ha passat a la història com a escriptora, però durant la seua joventut va escriure diversos poemes. Part d'aqueix material va ser llegit per Víctor Benavides.

El públic assistent va gaudir de l'activitat, amb les mesures d'aforament complides i amb el protocol sanitari que imposa la crisi de la pandèmia.